Första gången jag åt dessa tarteletter var i Hong Kong och sen dess har jag aldrig kunnat glömma dem. Med de frasiga pajskalen och den silkeslena krämiga äggfyllningen brukar dessa ätas tillsammans med dim sum i den kinesiska kulturen. Här har jag gjort tarteletterna på muffinsplåt samt mini pajform då jag inte har de formar som annars brukar användas, men det går lika bra.

ca 20-24 st beroende på storlek på formarna

deg A
6 dl vetemjöl
5 msk rapsolja
2 dl vatten
1/4 tsk salt

deg B
3 dl vetemjöl
5 msk rapsolja

fyllning
2,5 dl socker
3,5 dl varmt ljummet vatten
2 msk mjölk pulver
2 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
5 ägg

Börja med att blanda alla ingredienser till deg A, låt sedan degen vila i ca 20 min. Blanda under tiden deg B, fördela till lika stora bitar som antalet formar. Gör likadant med deg A, sedan ska alla bitar av A degen fyllas med en bit B deg, forma sedan varje bit till en boll, B degen måste vara helt täckt. När du har gjort så med alla så kavla ut en boll i taget på längden, rulla ihop och fortsätt kavla på det andra hållet, upprepa ännu en gång. Knåda sedan till en boll igen och kavla ut till en rund platta (degen kommer nu att ha en massa tunna lager) så att du sedan kan trycka ut den i formen. Fortsätt tills alla formar är fyllda.

Sätt ugnen på 175 grader.

Till fyllningen så häller du i alla ingredienser utom äggen i vattnet, rör om tills sockret har löst sig. Vispa äggen för hand i en annan skål och häll över sockerblandningen i äggen, vispa samman, sila smeten i en sil och fyll sedan pajskalen, lämna ca 0,5 cm upp till kanten.

Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 25-30 min tills fyllningen har stelnat. Serveras varma gärna med en kopp te till.

Använda Instagram filter: Rise

Visa i Instagram ⇒