Av alla nudelsoppor så måste jag nog medge att denna är en utav mina favoriter. Bun Bo Hue som också kallas för den kungliga nudelsoppan, mer om den kan ni läsa här. En buljong som är väl balanserad mellan kryddorna salt, söt, stark och citrongräs.

I rätten har man både fläskkött, nötkött samt vietnamesisk skinka. Jag har då använt mig av oxfilé då både jag och min man vill har vårat kött medium, annars kan man långkoka högrev så att köttet blir mör. Grisfötter kan även bytas ut mot fläsklägg.

Du som inte äter så stark mat kan minska på chili/cayennepeppar och testa dig fram så att just styrkan passar dig.

Ca 5 liter buljong – 4-5 pers

ca 300 gr fläsklägg m. ben
ca 300 gr oxfilé
ca 5 cm ingefära (skivor)
2 st citrongräs
1 stor stark thai chili
2 st vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1 msk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar
1 msk räkpasta + 1 dl vatten
salt, socker, fisksås (squid)
risnudlar
vietnamesisk skinka (finns att köpa i de olika asiatiska livsbutikerna)
thaibasilika, koriander, gräslök, böngroddar, lime

Börja med att rengöra fläskläggen och koka så den blir genomkokt i en kastrull som rymmer ca 5 liter, skumma av emellanåt. Under tiden skiva oxfilén och ställ i kylen. Risnudlarna kan också kokas och sedan ställas åt sidan.

Finhacka citrongräs, chili, vitlök och lök. Fräs sedan i en liten stekpanna/kastrull med olja tillsammans med paprikapulver och cayennepeppar.

Späd räkpastan tillsammans med vatten och koka upp, skumma av.

När fläsklägget är färdigkokt tar då bort köttet från benet, lägg tillbaka benet i spadet och tillsätt kokande vatten (ca 4 liter) samt skivad ingefära. Benet gör att buljongen får mer smak. Skiva köttet och ställ åt sidan.

Häll i de frästa ingredienserna och räkspadet i buljongen, smaka av med salt, socker och fisksås. Buljongen ska balanseras mellan de olika smakerna.

Lägg upp nudlar i skålar tillsammans med all kött och skinka, häll på den heta buljongen, servera med olika örter och lime. Njut!

 

 

Använda Instagram filter: Valencia

Visa i Instagram ⇒