Bräserad fläsk med ägg är en traditionell rätt som brukar ätas under nyårsdagarna i Vietnam. Rätten görs på sidfläsk och vanliga hönsägg, men jag tycker att sidfläsk till denna rätt kan bli väldigt fet, därför har jag valt att göra den av fläskkarré samt vaktelägg vilket gör rätten något lyxigare. Rätten kan smaksättas på olika sätt, beroende vart i Vietnam man befinner sig. Vissa gillar något sötare medan andra föredrar saltare. Jag själv tycker om när smaken är mitt emellan, därför brukar jag göra den välbalanserad mellan sött och salt.

6 pers

1 kg fläskkarré
5 msk socker
2 msk fisksås
1 msk honung
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
1 msk färgsås av kokos (finns i de flesta asiatiska livsbutikerna)
2 msk ostronsås
2 msk olja

2 dl kokande vatten
ca 30 st vaktelägg/6 vanliga hönsägg

Dela köttet i lagom stora kuber och marinera med alla ingredienserna i ca 1 timme. Fräs sedan köttet i en djup kastrull tills köttet nästan är genomstekt och att det har kommit mycket vätska från köttet. Tillsätt sedan det kokande vattnet och de färdigkokta äggen. Sänk värmen till 2:an och sätt på locket, låt puttra under lock ca 1 timme. Servera gärna med inlagda grönsaker, skivad gurka samt ris.

Använda Instagram filter: Amaro

Visa i Instagram ⇒