Detta är en riktig delikatess i Vietnam. Rätten görs antingen på fläsk- eller nötfärs, här har jag gjort det på nötfärs och det hela ger en söt, salt, sur och stark smak och brukar rullas tillsammans med ett annat asiatiskt blad, men jag själv tycker att rätten passar utmärkt med persicariablad då det ger en pepprig smak. Denna delikatess passar utmärkt till ångkokta risrullar eller varför inte med en kall öl. Rulla gärna dessa i aluminiumfolie, det gör att köttet inte blir vattnig. De som är rullade i plastfolie ovan var bara för att visa er läsare hur det ser ut.

1/2 kg finmald nötfärs
1 påse nem chua pulver (finns att köpa i asiatiskt livsbutik)
250 g fläsksvål
4 msk socker
2 msk fisksås
1 tsk peppar
1 msk martini
1/2 dl rostad vitlök

chiliskivor
vitlöksskivor
persicaria blad/vietnamesisk mynta (rau ram)

Dag 1. Börja med att tvätta rent fläsksvålen om den inte är färdig att ätas. Gnugga i salt och vinäger och koka ca 10 min, låt rinna av och torka över natten, måste vara riktigt torrt innan man kan blanda det i köttet.

Dag 2. Klipp svålen så den blir kortare strimlor, blanda med köttet och häll i påsen med ”nem chua”-pulver utom den lilla påsen som ligger i, den väntar vi med. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda så att det blir jämnt, nu kan vi hälla i den lilla påsen och blanda.

Dela på köttsmeten och rulla till små långa korvar, lägg 2-3 blad persicariablad, 1 skiva chili, 1 skiva vitlök samt en köttkorv på aluminiumfolie och rulla med hårda tag, det måste bli fast. Köttet kan nu verka mörkt men blir rödare när den får fermenteras, så oroa dig inte om att du har gjort fel.

Låt stå ute i 1 dygn, ställ sedan dem i kylskåpet. Det går bra att frysa dem också efter att de har stått ute i 1 dygn.

 

Använda Instagram filter: Normal

Visa i Instagram ⇒